OPUNTICA Przeciwzmarszczkowy krem na dzień (AVA)

50 ml
 OPUNTICA Przeciwzmarszczkowy krem na dzień (AVA)
0.00 zł 0.00 zł 0.00 zł

Zintensyfikowane procesy naprawcze w skórze to efekt zastosowania w kremie kombinacji kilku wyjątkowo aktywnych składników. Organiczny ekstrakt z opuncji figowej skutecznie zwalcza oznaki starzenia oraz utrzymuje jędrność skóry. Zawarte w nim liczne witaminy i minerały doskonale odżywiają i regenerują skórę. W połączeniu z czystym kolagenem, zamkniętym w liposomach transportujących go w głębsze warstwy skóry, napina ją, głęboko nawilża, wygładza istniejące zmarszczki. Dodana do kremu witamina B3, stymuluje produkcję epidermalnego kwasu hialuronowego, poprawiając jędrność i elastyczność naskórka. W efekcie skóra jest gładka, zregenerowana i odmłodzona.

Dla kogo dedykowany: cera po 30 roku życia


Składniki aktywne: Gliceryna, należy do alkoholi trójwodorotlenowych, jeden z najdłużej stosowanych w kosmetyce składnik o działaniu nawilżającym. Wnika do powierzchniowych warstw naskórka i zatrzymuje w nich wodę. Dzięki zdolności rozluźniania połączeń między komórkami warstwy rogowej wspomagazłuszczanie naskórka i w efekcie przyczynia się do wygładzenia jego powierzchni. Tym samym sprzyja również wnikaniu w skórę innych składników aktywnych preparatów kosmetycznych. Masło shea, tłuszcz otrzymywany z orzechów drzewa rosnącego w Afryce Zachodniej. Stanowi doskonałą ochronę skóry przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych: klimatycznych, mechanicznych, chemicznych a także wzmacnia spoistość naskórka, wygładza i sprzyja rehydratacji. Olej ze słodkich migdałów, olej wchłania się wolniej, nadaje dobry poślizg do masażu. Idealny do bardzo suchej skóry. Pozostawia delikatny film na skórze. Szczególnie polecany do zapobiegania rozstępów. Jest idealnym nośnikiem do maceratów z udziałem ziół. Nawilża, regeneruje, uelastycznia, wygładza. Olej z pestek winogron, bardzo dobrze się wchłania i błyskawicznie działa, nawilża, odżywia i ujędrnia skórę. Doskonale tonizuje i reguluje wydzielanie sebum, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych i wyprysków. Jest także cennym źródłem witaminy E - korzystnie wpływającej na urodę, to także jeden z najsilniejszych antyoksydantów redukujący liczbę wolnych rodników. Aloes, surowcem kosmetycznym są liście aloesu, wypełnione bogatym w składniki aktywne żelem. W skład żelu wchodzą przede wszystkim śluzy mukopolisacharydy, związki mineralne (wapń, magnez, miedź, cynk, żelazo) NNKT, aminokwasy, witaminy z grupy B, witaminy A i C, kwas foliowy oraz saponiny. Żel aloesowy wykazuje wyjątkowe właściwości gojące. Leczy owrzodzenia, poparzenia, pęknięcia skóry spowodowane nadmiernym przesuszeniem oraz stany zapalne. Dzięki zawartości enzymów oraz kwasu salicylowego lekko złuszcza warstwę rogową, dzięki czemu przyczynia się do wygładzenia skóry. Ma także właściwości bakteriobójcze oraz silnie nawilżające. Zawiera naturalny filtr przeciwsłoneczny, chroni przed działaniem wolnych rodników. Jest doskonały do pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej i łojotokowej oraz trądzikowej. Z uwagi na właściwości kojące i nawilżające nadaje się również do stosowania po depilacji. Olej kokosowy, w swoim składzie ma przede wszystkim dobroczynne tłuszcze kwasów nasyconych (laurynowy, palmitynowy, kaprylowy i stearynowy), są też tłuszcze nienasycone: oleinowy z grupy Omega-9 i  linolowy z grupy  Omega – 6 . Dzięki swojej strukturze molekularnej (jego cząsteczki są niewielkie) olej kokosowy wchłania się poprzez naskórek. Właściwie każdy jego składnik jest cenny dla skóry. Silne właściwości pielęgnacyjne olej kokosowy zawdzięcza przede wszystkim obecności dużych ilości kwasu laurynowego oraz kwasu kaprylowego – oba te związki mają właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Znajdujący się w nim kwas linolowy jest składnikiem cementu międzykomórkowego, poprawia nawilżenie skóry, przyspiesza jej odnowę komórkową, reguluje czynność gruczołów łojowych. W oleju kokosowym sporo jest także minerałów,  witaminy E  oraz innych naturalnych przeciwutleniaczy, co sprawia, że ma on właściwości antyrodnikowe. Ekstrakt z opuncji, jest bogaty w kwasy organiczne (jabłkowy, mlekowy, bursztynowy, winowy), polisacharydy i śluzy. Ekstrakt zawiera minerały (wapń, potas, magnez, fosfor), oraz witaminy (C, wszystkie z grupy B). Dzięki tak bogatemu składowi wykazuje silne działanie nawilżające i odświeżające zarówno naskórek, jak i głębsze warstwy skóry, zapobiega transepidermalnej utracie wody z naskórka. Chroni skórę przed niekorzystnymi czynnikami środowiska np. promieniowaniem UV, jest inhibitorem wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia się skóry. Ekstrakt działa przeciwzapalnie, łagodząco, przeciwalergicznie, immunostymulująco oraz pobudza regenerację i gojenie naskórka. Dodatkowo dzięki cynkowi zwiększa odporność i pobudza naturalne procesy naprawcze skóry.    Kolagen, podstawowe białko tkanki łącznej, występuje w połączeniu z innymi białkami strukturalnymi. Odgrywa rolę łącznika naskórka ze skórą właściwą. Stanowi ok. 90% wszystkich włókien białkowych. Tworzy przestrzenną sieć i odpowiada za napięcie i wytrzymałość skóry. Z wiekiem jego zawartość jest coraz mniejsza. Ocenia się, że tempo niszczenia kolagenu to ok 1% na rok życia. Ten systematyczny ubytek objawia się utratą napięcia skóry i powstawaniem zmarszczek. Kolagen aplikowany na skórę, osadza się na jej powierzchni, a dzięki zdolności wiązania wody -  twarzy warstwę ochronną, przeciwdziałającą odwodnieniu skóry.   Niacynamid (witamina PP/B3), bierze udział w wielu reakcjach biochemicznych w organizmie, m.in. w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów, produkcji niektórych hormonów i erytrocytów, regulacji poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Ma wpływ na utrzymanie dobrego stanu skóry. Niacynamid ma wszechstronne działanie dla każdego rodzaju skóry, ale głównymi jej zaletami są:• zmniejszanie nadmiernego wydzielania sebum, co przekłada się na efektywność normalizowania cery tłustej, łojotokowej i trądzikowej;• zwężanie rozszerzonych porów;• hamowanie wytwarzania melaniny w skórze, dzięki czemu rozjaśnia przebarwienia spowodowane promieniowaniem UV, bądź bliznami potrądzikowymi; • dzięki stymulacji produkcji kwasu hialuronowego oraz kolagenu, poprawia jędrność i napięcie skóry, a także spłyca drobne zmarszczki i wygładza, dzięki czemu skóra wygląda młodziej;• redukowanie przebarwień starczych i szorstkość skóry;• wspomaganie ochrony przed wolnymi rodnikami, przez co jest cennym dodatkiem do kosmetyków anti-pollution oraz preparatów z filtrem;• wzmacnianie bariery hydrolipidowej, przez co skóra lepiej trzyma wilgoć i jest bardziej odporna na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych;• łagodzenie zaczerwienień i działanie kojąco na stany zapalne. Lecytyna, ma postać gęstej, przypominającej wosk substancji o żółtej barwie. Ma zdolność natłuszczania i zmiękczania naskórka, dzięki czemu łatwiej wnikają w niego substancje biologicznie czynne z preparatów pielęgnacyjnych. Pełnią także rolę emulgatorów. Pantenol, (witamina B5) - uczestniczy w przemianach energetycznych w organizmie. Wpływa korzystnie na skórę - regeneruje uszkodzenia, nawilża, wzmacnia włosy i wspiera proces ich pigmentacji. Jest ważnym składnikiem biologicznym kosmetyków pielęgnacyjnych zarówno do skóry gładkiej jak i do włosów, paznokci. Stosuje się ją w preparatach nawilżających, łagodzących stany zapalne i podrażnienia skóry. Pantenol korzystnie działa na skórę wspomagając zatrzymanie w niej wody, dlatego tak dobrze spisuje się przy łagodzeniu oparzeń. Witamina E, (tokoferole) to silne przeciwutleniacze, które chronią skórę i cały organizm przed atakiem wolnych rodników. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, uczestniczą w procesach odpornościowych, wytwarzaniu krwinek czerwonych i prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego. Dzięki właściwościom antyutleniającym przyczyniają się do zachowania dobrego stanu skóry i opóźniania jej starzenia. Odpowiadają także za utrzymanie wody w skórze, włosach i paznokciach. Poprawiają ukrwienie i przyśpieszają gojenie ran. Ponadto wspomagają leczenie łojotokowego zapalenia skóry i trądziku. Witamina E jest cennym składnikiem preparatów kosmetycznych przeznaczonych do cery starczej, odwodnionej. Wraz z witaminą A i C jest zaliczana do tzw. witamin młodości. Olej roślinny. jest to emolient tłusty, substancja nawilżająca, zmiękczająca. Substancja ta jest stosowana w produktach do pielęgnacji skóry, aby uczynić ją miękką i jedwabistą. Badania wykazały, że skóra na której umieszczono emolient wykazuje znacznie mniejszą utratę wody niż skóra niepodana jego działaniu. Emolient pełni rolę "opatrunku okluzyjnego" zabezpieczającego skórę przed utratą wody. Emolient naniesiony na skórę powoduje jej zmiękczenie, wygładzenie, czyniąc ją przyjemniejszą w dotyku. Działa wtórnie natłuszczająco, hamując nadmierne odtłuszczanie powierzchni naskórka.

Dermokonsulatacja banner

Składniki produktu. INCI:

Aqua, Glycerin, Butyrospermum Parkii Butter, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Vitis Vinifera Seed Oil, Glyceryl Stearate, Caprylic/Capric Triglyceride, Cetyl Alcohol, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Cocos Nucifera Oil, Dimethicone, Opuntia Ficus-Indica Stem Extract, Collagen, Niacinamide, Lecithin, Panthenol, Glucose, Sorbitol, Tocopheryl Acetate, Trilaureth-4-Phosphate, Olus Oil, Ceteareth-20, Ceteareth-12, Cetearyl Alcohol, Cetyl Palmitate, Tocopherol, Disodium EDTA, Disodium Hydrogenorthophosphate Dihydrate, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Sodium Hydroxide, Parfum, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool, Geraniol, CI 75815


5.0/5