Hydro Alga, Lekki krem nawilżający na dzień i na noc 25+(FLOS-LEK)

50 ml
 Hydro Alga, Lekki krem nawilżający na dzień i na noc 25+(FLOS-LEK)
0.00 zł 0.00 zł 0.00 zł

Krem przeznaczony do pielęgnacji młodej, często odwodnionej i wrażliwej skóry, również ze skłonnością do podrażnień. Zdecydowanie poprawia nawilżenie, skóra staje się wygładzona, miękka i delikatnie matowa oraz zyskuje zdrowy koloryt. Krem ma lekką konsystencję, błyskawicznie się wchłania, a jego stosowanie przedłuża trwałość makijażu. Laminaria hyperborea, alga z mórz północnych, bogata w makro- i mikroelementy, witaminy i aminokwasy, głęboko i długotrwale nawilża oraz wygładza skórę. Aloe extract i Osmopur intensywnie nawilżają, łagodzą i poprawiają wygląd skóry. Krem wegański.

Dla kogo dedykowany: cera po 25 roku życia, sucha, wrażliwa


Składniki aktywne: Gliceryna, należy do alkoholi trójwodorotlenowych, jeden z najdłużej stosowanych w kosmetyce składnik o działaniu nawilżającym. Wnika do powierzchniowych warstw naskórka i zatrzymuje w nich wodę. Dzięki zdolności rozluźniania połączeń między komórkami warstwy rogowej wspomagazłuszczanie naskórka i w efekcie przyczynia się do wygładzenia jego powierzchni. Tym samym sprzyja również wnikaniu w skórę innych składników aktywnych preparatów kosmetycznych. Olej z nasion dzikiej róży, bardzo bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią aż 80% jego składu. Doskonale odżywia i nawilża skórę oraz wzmacnia jej barierę ochronną. Zawiera dodatkowo witaminę E i karotenoidy. Wchłania się nieco wolniej. Jest gęstym olejem, jednak nie pozostawia tłustego filmu. Wspomaga walkę z naczynkami, cellulitem i rozstępami. Witamina E, (tokoferole) to silne przeciwutleniacze, które chronią skórę i cały organizm przed atakiem wolnych rodników. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, uczestniczą w procesach odpornościowych, wytwarzaniu krwinek czerwonych i prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego. Dzięki właściwościom antyutleniającym przyczyniają się do zachowania dobrego stanu skóry i opóźniania jej starzenia. Odpowiadają także za utrzymanie wody w skórze, włosach i paznokciach. Poprawiają ukrwienie i przyśpieszają gojenie ran. Ponadto wspomagają leczenie łojotokowego zapalenia skóry i trądziku. Witamina E jest cennym składnikiem preparatów kosmetycznych przeznaczonych do cery starczej, odwodnionej. Wraz z witaminą A i C jest zaliczana do tzw. witamin młodości. Pantenol, (witamina B5) - uczestniczy w przemianach energetycznych w organizmie. Wpływa korzystnie na skórę - regeneruje uszkodzenia, nawilża, wzmacnia włosy i wspiera proces ich pigmentacji. Jest ważnym składnikiem biologicznym kosmetyków pielęgnacyjnych zarówno do skóry gładkiej jak i do włosów, paznokci. Stosuje się ją w preparatach nawilżających, łagodzących stany zapalne i podrażnienia skóry. Pantenol korzystnie działa na skórę wspomagając zatrzymanie w niej wody, dlatego tak dobrze spisuje się przy łagodzeniu oparzeń. Laminaria, algi brązowe, mają działanie nawilżające, antyoksydacyjne, zawierają witaminy oraz minerały. Kwas fitowy, sześciofosforan inozytolu, otrzymywany z roślin, np. zbóż. Pełni funkcję regulatora pH oraz chelatora - tworzy związki kompleksowe z jonami, dzięki czemu pełni rolę dodatkowo konserwującą - w kosmetykach naturalnych zastępuje syntetyczny składnik o nazwie EDTA. Jest także składnikiem rozjaśniającym i silnym antyoksydantem. Dodatkowo wykazuje działanie obkurczające naczynka krwionośne i lekko złuszczające. Biotyna (witamina H), Biotyna zaliczana do witamin z gruby B jest ważnym czynnikiem przemiany cukrów, tłuszczów i białka; potocznie nazywa się ją witaminą skóry, koenzymem R lub witaminą antyłojotokową. Jest ona ściśle związana z procesem rozwoju komórek, przyczynia się do wytwarzania keratyny (najważniejszego budulca skóry, włosów i paznokci) oraz naturalnych substancji, które spajają komórki naskórka. Od niedawna kosmetyka zyskała w biotynie nową broń w walce ze zmarszczkami. Badania wykazały, że w wyniku jej działania fałdy skóry zmniejszają się, płytsze zmarszczki całkowicie znikają, plamki starcze rozjaśniają się, a skóra staje się nawilżona. Obecnie witamina H jest uważana za jeden z najskuteczniejszy specyfik do zwalczania zmarszczek, poprawiający kontury twarzy, usuwający „woki” pod oczami, zmarszczki mimiczne oraz rozszerzone pory; jest stosowana do pielęgnacji skóry suchej, zwiotczałej, atroficznej, przedwcześnie starzejącej się. Aloes, surowcem kosmetycznym są liście aloesu, wypełnione bogatym w składniki aktywne żelem. W skład żelu wchodzą przede wszystkim śluzy mukopolisacharydy, związki mineralne (wapń, magnez, miedź, cynk, żelazo) NNKT, aminokwasy, witaminy z grupy B, witaminy A i C, kwas foliowy oraz saponiny. Żel aloesowy wykazuje wyjątkowe właściwości gojące. Leczy owrzodzenia, poparzenia, pęknięcia skóry spowodowane nadmiernym przesuszeniem oraz stany zapalne. Dzięki zawartości enzymów oraz kwasu salicylowego lekko złuszcza warstwę rogową, dzięki czemu przyczynia się do wygładzenia skóry. Ma także właściwości bakteriobójcze oraz silnie nawilżające. Zawiera naturalny filtr przeciwsłoneczny, chroni przed działaniem wolnych rodników. Jest doskonały do pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej i łojotokowej oraz trądzikowej. Z uwagi na właściwości kojące i nawilżające nadaje się również do stosowania po depilacji. Alantoina, substancja aktywna. Działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji i odbudowy naskórka, stymuluje proces gojenia się ran. Działa silnie nawilżająco, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. Wykazuje działanie keratolityczne (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Stosuje się ją w kosmetykach pielęgnacyjnych (do cery wrażliwej, dojrzałej, suchej i trądzikowej), w produktach do pielęgnacji niemowląt (zasypkach, kremach przeciwko PZS), kosmetykach nawilżających do rąk, stóp, preparatach do golenia, a także środkach przeznaczonych do higieny jamy ustnej i preparatach po opalaniu. Olej ze słonecznika. otrzymywany jest przez wyciskanie nasion ze słonecznika. Dobrze się wchłania w skórę, nie pozostawia tłustego filmu. Jego ogromną zaletą jest brak właściwości komendogennych (tzw. zapychania), co oznacza, że nie powoduje powstawania zaskórników. To czyni go wartościowym przy pielęgnacji skóry tłustej. Dzięki zawartości witaminy E i karotenów ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Dermokonsulatacja banner

Składniki produktu. INCI:

Aqua, Glycerin, Propylene Glycol, Caprylic/Capric Triglyceride, Cetearyl Alcohol, Rosa Canina Fruit Oil, Ceteareth-20, Tocopheryl Acetate, Phenoxyethanol, Panthenol, Laminaria Hyperborea Extract, Hedera Helix Leaf/Stem Extract, Phytic Acid, Sodium Polyacrylate, Biotin, Glyceryl Polymethacrylate, Aleuritic Acid, Faex, Glycoproteins, Aloe Arborescens Leaf Extract, Allantoin, Helianthus Annuus Seed Extract, PPG-1-PEG-9 Lauryl Glycol Ether, Butylene Glycol, Carbomer, Sodium Lactate, Triethanolamine, Parfum, Ethylhexylglycerin, DMDM Hydantoin, Iodopropynyl Butylcarbamate, Caprylyl Glycol, Potassium Sorbate, Sorbic Acid, Disodium EDTA, Peg-8,alpha-Isomethyl Ionone


5.0/5