Głęboko oczyszczająca maseczka do twarzy (Babuszka Agafia)

100 ml
 Głęboko oczyszczająca maseczka do twarzy (Babuszka Agafia)
0.00 zł 0.00 zł 0.00 zł

Aktywna maska na bazie błękitnej glinki efektywnie oczyszcza skórę twarzy, ściąga pory, matuje i przywraca naturalny wygląd skóry. Naturalne składniki zapewniają dodatkowe odżywienie i nawilżenie. Nadaje się idealnie do skóry tłustej i mieszanej.

Dla kogo dedykowana: cera tłusta, mieszana


Składniki aktywne: Kaolin, (glinka) jest skałą osadową, podobnie jak talk i bentonit ma dużą zdolność wiązania wody i tłuszczu. Glinka ma dodatkowo właściwości pielęgnujące, a nawet lecznicze. Działa ściągająco, przeciwzapalnie, wygładzająco, oczyszcza i odkaża. Gliceryna, należy do alkoholi trójwodorotlenowych, jeden z najdłużej stosowanych w kosmetyce składnik o działaniu nawilżającym. Wnika do powierzchniowych warstw naskórka i zatrzymuje w nich wodę. Dzięki zdolności rozluźniania połączeń między komórkami warstwy rogowej wspomagazłuszczanie naskórka i w efekcie przyczynia się do wygładzenia jego powierzchni. Tym samym sprzyja również wnikaniu w skórę innych składników aktywnych preparatów kosmetycznych. Woda chabrowa, Składnik o działaniu zmiękczającym, kojącym, odświeżającym. Łagodzi podrażnienia oczu i obrzęki ich okolic. Tonizuje skórę i pomaga oczyścić oraz zwęzić pory, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Ponadto zawiera składniki, które w naturze chronią roślinę przed szkodliwym wpływem promieni UV, wzmacniają one skórę przed działaniem promieni słonecznych, zapobiegają fotostarzeniu, skutkom stresu oksydacyjnego, przebarwieniom, przeciwdziałają rozwijaniu się wolnych rodników, chronią przed alergenami i zanieczyszczeniami. Składnik polecany jest w przypadku skóry z rozszerzonymi naczynkami, z trądzikiem różowatym, skóry podrażnionej i alergicznej. Może być stosowany w stanie czystym, jako tonik lub mgiełka do twarzy, w kosmetykach stosowany jest, zamiast zwykłej wody, dla jeszcze większego wzbogacenia składu. Tlenek cynku, Jest fizycznym filtrem przeciwsłonecznym, chroni powierzchnię na zasadzie ekranu (lustra), który odbija promieniowanie UVA i UVB w szerokim spektrum. Składnik do stosowania w kosmetykach przeciwsłonecznych. Zapobiega negatywnemu działaniu promieni słonecznych, przyspieszających starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresem oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. Zabezpiecza także częściowo kosmetyki przed utlenianiem się ich składników wrażliwych na światło. Jest również szeroko wykorzystywanym barwnikiem, w kosmetykach kolorowych pobiela i rozjaśnia. Oprócz tego ma działanie gojące i przeciwzapalne. Dobry składnik pudrów do cery tłustej i trądzikowej, ponieważ pochłania sebum i podsusza wypryski. Zawierają go także maści, zasypki i tzw. płynne talki do leczenia wykwitów wirusowych, np. zajadów, opryszczki i ospy, owrzodzeń, wyprysków. Zapobiega odparzeniom i podrażnieniom także dziecięcej skóry. W stężeniu do 15% w kosmetykach nie powinien bielić skóry. Bentonit , jest to skała osadowa, która po sproszkowaniu i oczyszczeniu jest stosowana do produkcji kosmetyków. Ma właściwości podobne do talku. Silnie wchłania wodę i tłuszcz, dlatego stanowi komponent pudrów, zasypek podkładów. Bentonit jest w stanie zawiązać 5 razy więcej wody niż sam waży. Jest także używany do tworzenia emulsji oraz jako środek zagęszczający w preparatach kosmetycznych.  Ekstrakt z malwy, Ekstrakt z malwy ma właściwości ochronne i wzmacniające skórę ze względu na obecność flawonoidów, które redukują przepuszczalność naczynek krwionośnych i wzmacniają je. Stosuje się więc go w kosmetykach dla skóry naczynkowej, stymulujących krążenie oraz w preparatach zwalczających obwodową niewydolność żył. Wyciąg z malwy ma również działanie przeciwobrzękowe, łagodzące, uśmierzające, zwłaszcza dla delikatnej i wrażliwej skóry. Dzięki zawartości wielu substancji odżywczych i nawilżających, jak proteiny, flawonoidy, taniny, witaminy A, B1, C - potwierdzono również wiele innych właściwości kwiatów malwy: ściągające i przeciwzapalne, odświeżające, zmiękczające i wygładzające. Kosmetyki z malwą nadają skórze idealną miękkość i gładkość Oliwa z oliwek, wyciskana z owoców oliwki europejskiej, stanowi jeden z najstarszych środków kosmetycznych. Oliwa wnika w skórę w nieznacznym stopniu i pozostawia na jej powierzchni tłusty film. Z uwagi na dużą zawartość cennych składników aktywnych takich jak witaminaE, karotenoidy i fosfolipidy, jest chętnie stosowanym surowcem kosmetycznym. Ma właściwości odżywcze, natłuszczające i przeciwzapalne. Koi i łagodzi przesuszoną skórę. Dzięki zawartości karotenoidów i witaminy E chroni przed uszkodzeniami skóry wywołanymi działaniem wolnych rodników. Sprzyja pielęgnacji suchej i dojrzałej skóry. Nie polecana jest do cery tłustej. Wyciąg z nasion owsa. Składnik wykazuje działanie antyalergiczne, wzmacnia skórę i jest bardzo łagodny, wykorzystywany jest zwłaszcza w kosmetykach do skóry wrażliwej i alergicznej, atopowej i podrażnionej. Preparaty z owsa działają zmiękczająco i nawilżająco, sprzyjają regeneracji i łagodzą podrażnienia, świąd, egzemy, trądzik, oparzenia słoneczne. Składnik działa przeciwutleniająco, a więc zapobiega zmarszczkom i utracie jędrności. Wzmacnia włosy i poprawia ich wygląd. Wykorzystywany jest w produkcji każdego rodzaju kosmetyków, mydłach, żelach, szamponach, kremach, maseczkach, odżywkach i balsamach, a nawet w materiałach opatrunkowych przeznaczonych do twarzy. Pomaga nawet w przypadku wirusowych zmian skórnych, takich jak opryszczka czy wykwity ospy. Wchodzi w skład kremów z filtrem przeciwsłonecznym, dowiedziono bowiem, że wykazuje działanie blokujące wpływ promieniowania ultrafioletowego synergistycznie wraz z dwutlenkiem tytanu, który jest podstawowym składnikiem blokerów słonecznych, a dodatek ekstraktu z owsa w takich preparatach waha się od 0,1-2,0%.

Dermokonsulatacja banner

Składniki produktu. INCI:

Aqua, Kaolin, Glycerin, Centaurea Cyanus Water, Cetearyl Alcohol, Zinc Oxide, Bentonite (and) Xanthan Gum, Malva Sylvestris Extract, Olea Europaea Oil, Avena Sativa (Oat) Kernel Powder, Sodium Cetearyl Sulfate, Benzyl Alcohol, Parfum


5.0/5