Acne Control Professional Przeciwtrądzikowy krem punktowy (AVA)

15 ml
  Acne Control Professional Przeciwtrądzikowy krem punktowy (AVA)
0.00 zł 0.00 zł 0.00 zł

Wyjątkowo bogata formuła kremu punktowego pomaga zwalczyć pojedyncze niedoskonałości.

Kwas fitowy działa złuszczająco, dzięki czemu przyspiesza naturalną odnowę skóry i poprawia jej kondycję. Trikenol Plus oraz cynk zmniejszają wydzielanie sebum i zapobiegają rozprzestrzenianiu się bakterii. Kompleks PureSkin i azeloglicyna dogłębnie oczyszczają pory i pozwalają skórze odzyskać zdrowy wygląd. Krem skutecznie poprawia wygląd cery trądzikowej.

Dla kogo dedykowany: cera trądzikowa, młodzieńcza, problematyczna


Składniki aktywne: Gliceryna, należy do alkoholi trójwodorotlenowych, jeden z najdłużej stosowanych w kosmetyce składnik o działaniu nawilżającym. Wnika do powierzchniowych warstw naskórka i zatrzymuje w nich wodę. Dzięki zdolności rozluźniania połączeń między komórkami warstwy rogowej wspomagazłuszczanie naskórka i w efekcie przyczynia się do wygładzenia jego powierzchni. Tym samym sprzyja również wnikaniu w skórę innych składników aktywnych preparatów kosmetycznych. Olej roślinny, jest to emolient tłusty, substancja nawilżająca, zmiękczająca. Substancja ta jest stosowana w produktach do pielęgnacji skóry, aby uczynić ją miękką i jedwabistą. Badania wykazały, że skóra na której umieszczono emolient wykazuje znacznie mniejszą utratę wody niż skóra niepodana jego działaniu. Emolient pełni rolę "opatrunku okluzyjnego" zabezpieczającego skórę przed utratą wody. Emolient naniesiony na skórę powoduje jej zmiękczenie, wygładzenie, czyniąc ją przyjemniejszą w dotyku. Działa wtórnie natłuszczająco, hamując nadmierne odtłuszczanie powierzchni naskórka. Olej rycynowy, Uzyskiwany w procesie tłoczenia nasion rącznika pospolitego, składający się w ponad 80% z kwasu rycynolowego. W kosmetyce naturalnej wykazuje wiele dobroczynnych działań na skórę, chętnie wykorzystywanych w wielu zróżnicowanych produktach pielęgnacyjnych. Właściwości oleju rycynowego: działa przeciwzapalnie, antygrzybiczo, antywirusowo i przeciwbakteryjnie, doskonale nawilża skórę i wspomaga jej funkcje ochronne, zmiękcza zarówno skórę, jak i włosy, rzęsy i brwi, wyraźnie poprawiając ich kondycję, pomocny w leczeniu zaburzeń wydzielania sebum, czyli łoju skóry, dodawany jako naturalny składnik nadający połysk w szminkach i pomadkach. Olej rycynowy to jeden z najbardziej popularnych składników kosmetycznych, cieszący się niezwykle dużą popularnością. Jest często stosowany w wielu domowych przepisach na kremy i maseczki do twarzy. Olej z pestek winogron, bardzo dobrze się wchłania i błyskawicznie działa, nawilża, odżywia i ujędrnia skórę. Doskonale tonizuje i reguluje wydzielanie sebum, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych i wyprysków. Jest także cennym źródłem witaminy E - korzystnie wpływającej na urodę, to także jeden z najsilniejszych antyoksydantów redukujący liczbę wolnych rodników. Azeloglicyna, jest pochodną kwasu azelainowego, składającą się z kwasu azelainowego i glicyny. Jest aktywnym składnikiem, który rozjaśnia i wyrównuje koloryt skóry oraz zmniejsza przebarwienia przy jednoczesnej poprawie skóry. Dzięki obecności glicyny ma właściwości nawilżające i uelastyczniające. Dodatkowo działa przeciwzaskórnikowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Może być stosowany przy cerze naczyniowej, wrażliwej i skłonnej do rumienia. Skwalan, jest zaliczany do lekkich olejków, które szybko wnikają w skórę, bez pozostawiania poczucia tłustości, spotykanej przy niektórych olejach roślinnych. Jako składnik spoiwa międzykomórkowego, wpływa na utrzymanie odpowiedniej, ciekłej struktury wodno-lipidowej, która zapewnia prawidłowe nawodnienie skóry. Jako jeden z ważnych elementów serum zapewnia miękkość, elastyczność oraz chroni przed parowaniem wody z wnętrza skóry, dodatkowo wykazuje działanie ochronne przed inwazją bakterii i grzybów oraz przed działaniem promieniowania UV i innymi czynnikami środowiska. Skwalan to również antyoksydant, chroniący lipidowe struktury skóry przed utlenianiem i wolnymi rodnikami. Działa nawilżająco, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, lekko natłuszcza.  Posiada również właściwości gojące drobne uszkodzenia skóry i stany zapalne. Ważną funkcją skwalanu jest zwiększanie transportu składników aktywnych w głąb skóry. Skwalan jako drobna cząsteczka dobrze penetruje do głębszych warstw skóry i stanowi bardzo dobry nośnik dla składników biologicznie aktywnych rozpuszczalnych w tłuszczach.  Jest on opcją dla cer bardzo wrażliwych, które nie tolerują naturalnych olejów roślinnych. Jest zaliczany do składników o niskim stopniu komedogenności (nie zatyka porów). Cynk PCA , Jest to połączenie cynku z kwasem pirolidynokarboksylowym, który naturalnie występuje w skórze jako składnik NMF (naturalnego czynnika nawilżającego). Wykazuje działanie regulujące pracę gruczołów łojowych i zmniejsza poziom wydzielanego sebum (inhibitor 5-α-reduktazy), a także hamuje namnażanie bakterii odpowiedzialnych za powstawanie zmian trądzikowych. Zmniejsza podrażnienia, wspomaga gojenie stanów zapalnych, działa ściągająco. Część PCA odpowiada za utrzymywanie nawilżenia i zwiększa biodostępność cynku. Składnik sprawdzi się najlepiej w przypadku skóry nadmiernie przetłuszczającej się i trądzikowej. Stosowany także w kosmetykach do problematycznej skóry głowy. Wyciąg z liści wierzby białej, składnik o silnym działaniu przeciwzapalnym, ściągającym i przeciwbólowym. Rekomendowany w kosmetykach do skóry tłustej, trądzikowej, zanieczyszczonej, z wypryskami i ropnymi stanami zapalnymi, również do tłustej skóry głowy. Ma właściwości oczyszczające, złuszczające i gojące. Siarka , Siarka pomocna jest w leczeniu chorób skóry, odpowiada za kondycję włosów, skóry i paznokci, znalazła zatem zastosowanie w balneologii, w produkcji szamponów i kosmetyków przeciwstarzeniu się skóry. Preparaty te mają działanie przeciwgrzybiczne, przeciw łupieżowi, świerzbowi, nadmiernemu łojotokowi i wypryskom skórnym. Olejek z drzewa herbacianego, ma działanie przeciwbakteryjne na wiele gatunków bakterii, a także przeciwgrzybicze i aseptyczne; jest skuteczny w zwalczaniu pierwotniaków. Olejek ten stosuje się w leczeniu schorzeń dermatologicznych – lekko i średnio ciężkich postaciach trądziku i grzybicach skóry. W kosmetyce olejek ten ma zastosowanie również aromaterapeutyczne, do leczenia łupieżu i grzybic skóry głowy, grzybic skóry, pękaniu wysychaniu i swędzeniu skóry. Jest używany w preparatach przeznaczonych do cery problematycznej i młodzieńczej. Olejek z liści mięty polnej, posiada wiele właściwości kosmetycznych. Stosowany jako dodatek do past, dezodorantów, mieszanek do kąpieli, ponieważ ma właściwości perfumujące i odświeżające. Ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, ściągające, a także lekko rozjaśniające skórę. Olejek miętowy oraz zawarty w nim mentol stosowany w kosmetykach drażnią receptory zimna obecne w skórze, wywierając wrażenie chłodu i odświeżenia. Olejek z mięty zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry głowy, przedłuża świeżość fryzury, neutralizuje swędzenie skóry głowy i przeciwdziała łupieżowi. Wchodzi w skład preparatów do odbudowy i wzmocnienia płytek paznokci. Miętę poleca się do cery zanieczyszczonej, trądzikowej, a także wrażliwej i alergicznej. Witamina E, (tokoferole) to silne przeciwutleniacze, które chronią skórę i cały organizm przed atakiem wolnych rodników. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, uczestniczą w procesach odpornościowych, wytwarzaniu krwinek czerwonych i prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego. Dzięki właściwościom antyutleniającym przyczyniają się do zachowania dobrego stanu skóry i opóźniania jej starzenia. Odpowiadają także za utrzymanie wody w skórze, włosach i paznokciach. Poprawiają ukrwienie i przyśpieszają gojenie ran. Ponadto wspomagają leczenie łojotokowego zapalenia skóry i trądziku. Witamina E jest cennym składnikiem preparatów kosmetycznych przeznaczonych do cery starczej, odwodnionej. Wraz z witaminą A i C jest zaliczana do tzw. witamin młodości. Kwas fitowy, sześciofosforan inozytolu, otrzymywany z roślin, np. zbóż. Pełni funkcję regulatora pH oraz chelatora - tworzy związki kompleksowe z jonami, dzięki czemu pełni rolę dodatkowo konserwującą - w kosmetykach naturalnych zastępuje syntetyczny składnik o nazwie EDTA. Jest także składnikiem rozjaśniającym i silnym antyoksydantem. Dodatkowo wykazuje działanie obkurczające naczynka krwionośne i lekko złuszczające. Kwas salicylowy. należy do beta-hydroksykwasów i pozyskuje się go z kory wierzby. Jest nośnikiem ułatwiającym przenikanie innych substancji czynnych, ma również działanie bakteriobójcze, konserwujące, dezynfekujące, przeciwłojotokowe i keratolityczne. Zalecany do pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej i mieszanej. Kwas salicylowy rzadko powoduje uczulenia, działa łagodniej niż kwasy z grupy AHA.

Dermokonsulatacja banner

Składniki produktu. INCI:

Aqua, Glyceryl Stearate, Glycerin, Olus Oil, C10-18 Triglycerides, Polyglyceryl-2- Stearate, Cetearyl Alcohol, Coco-Caprylate/Caprate, PEG-30 Castor Oil, Vitis Vinifera Seed Oil, Stearyl Alcohol, Potassium Azeloyl Diglycinate, Benzyl Alcohol, Squalane , Zinc PCA, Salix Alba Bark Extract, Sulfur, Melaleuca Alternifolia Leaf Oil, Mentha Arvensis Leaf Oil, Tocopherol, Methylpropanediol, Tocopheryl Acetate, Phytic Acid, Xantan Gum, Benzoic Acid, 4-Terpineol, Sodium Benzoate, Dehydroacetic Acid, Sodium Phytate, Salicylic Acid, Potassium Sorbate, Sodium Hydroxide


5.0/5