Maść propolisowa (LA-LE)

30 ml
  Maść propolisowa (LA-LE)
0.00 zł 0.00 zł 0.00 zł

Zawarty w maści propolis posiada duże spektrum dobroczynnego działania na skórę. Najważniejsze z nich to przede wszystkim działanie neutralizujące szerokiego spektrum drobnoustrojów.

Propolis nazywany naturalnym antybiotykiem wykazuje działanie lecznicze w przypadku ran, trądziku, grzybicy. Propolis polecany jest szczególnie do skóry trądzikowej, jako produkt punktowy.


Dla kogo dedykowana: skóra trądzikowa, zmieniona


Składniki aktywne: Propolis , Zwany również kitem pszczelim, podobnie jak miód jest preparatem pochodzącym od pszczół. jest bogaty w składniki aktywne, a w szczególności w woski, żywice, cukry, garbniki, polifenole, witaminy (D3, PP), oraz związki mineralne. Ze względu na silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze ma zastosowanie w preparatach pielęgnacyjno - leczniczych do cery tłustej i trądzikowej.  Masło shea, tłuszcz otrzymywany z orzechów drzewa rosnącego w Afryce Zachodniej. Stanowi doskonałą ochronę skóry przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych: klimatycznych, mechanicznych, chemicznych a także wzmacnia spoistość naskórka, wygładza i sprzyja rehydratacji. Wosk pszczeli, składa się z mieszaniny kwasów organicznych, estrów, hydroksykwasów, jedno- i dwu-hydroksylowych alkoholi oraz węglowodorów. Substancje pochodne kwasu propionowego, masłowego i walerianowego nadają woskowi pszczelemu miły zapach. Do głównych substancji aktywnych w wosku należą: kwas palmitynowy, kwas 10-hydroksy-2-decenowy, oraz skwalen. Dzięki zawartości wyżej wymienionych alkoholi i kwasów tłuszczowych wosk pszczeli działa natłuszczająco na skórę i chroni ją przed utratą wody. Kwas palmitynowy wytwarza na skórze warstwę okluzyjną, dzięki czemu zapobiega przesuszeniu i zniszczeniu naskórka – sprawia, że skóra jest miękka i gładka, a aplikowany na włosy nadaje im lśniący wygląd. Skwalen i kwas 10-hydriksy-2-decenowy działają antybiotycznie. Wosk zawiera też karotenoidy, które mają właściwości przeciwutleniające, dlatego działają na skórę w szerokim zakresie – usuwając nie tylko objawy, ale i przyczyny niektórych chorób skóry. Wosk stosuje się w wielu preparatach kosmetycznych, takich jak: kremy, maści, plastry dermatologiczne, pomadki, woski do depilacji, mleczka kosmetyczne, sztyfty. W farmacji znalazł zastosowanie do produkcji maści, czopków i plastrów. W dermatologii wosk pszczeli odgrywa niebagatelną rolę w leczeniu trądziku, łuszczycy, pieluszkowego zapalenia skóry, łupieżu pstrego, ropni i czyraków oraz oparzeń słonecznych. Witamina E. (tokoferole) to silne przeciwutleniacze, które chronią skórę i cały organizm przed atakiem wolnych rodników. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, uczestniczą w procesach odpornościowych, wytwarzaniu krwinek czerwonych i prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego. Dzięki właściwościom antyutleniającym przyczyniają się do zachowania dobrego stanu skóry i opóźniania jej starzenia. Odpowiadają także za utrzymanie wody w skórze, włosach i paznokciach. Poprawiają ukrwienie i przyśpieszają gojenie ran. Ponadto wspomagają leczenie łojotokowego zapalenia skóry i trądziku. Witamina E jest cennym składnikiem preparatów kosmetycznych przeznaczonych do cery starczej, odwodnionej. Wraz z witaminą A i C jest zaliczana do tzw. witamin młodości.

Dermokonsulatacja banner

Składniki produktu. INCI:

Propolis Cera, Butyrospermum Parkii, Cera alba, Tocopherol


5.0/5