Maść Żywokostowa (La-LE)

30 ml
 Maść Żywokostowa (La-LE)  Maść Żywokostowa (La-LE)
0.00 zł 0.00 zł 0.00 zł

Kosmetyk w formie maści, oparty na maceracie z żywokostu, wosku pszczelim, oleju lnianym i oleju rycynowaym.

Produkt dedykowany do miejscowego stosowania w przypadku bóli reumatologicznych, artretycznych oraz wzrostowych u dzieci. Żywokost lekarski działa wspomagająco przy ranach i drobnych skaleczeniach. Z przeprowadzonych badań wynika, że roślina ta przyśpiesza proces regeneracji naskórka, tak ważnym po każdych zabiegach medycyny estetycznej oraz kosmetycznych. Dodatkowo olej lniany i wosk pszczeli w maści wykazują działanie przeciwzapalne i łagodzące. Konsystencja maści jest zbita, wystarczy niewielką ilość ogrzać w dłoniach a następnie rozprowadzić na powierzchni skóry w miejscach bólowych. Maść może być również stosowana jako preparat wyciszający pracę mięśni, przynosząc ulgę po treningach.


Dla kogo dedykowana: produkt przeznaczony do codziennego użytku przez osoby z bólami reumatycznymi, bólami stawów i artretyzmem


Składniki aktywne: Żywokost lekarski , Ekstrakt z korzenia żywokostu zawiera alantoinę, taninę, oraz śluzy lekarskie. Alantoina zawarta w korzeniu tej rośliny ma wpływ na regenerację tkanek, przyspiesza gojenie się ran, ma silne właściwości nawilżające. To substancja od lat ceniona w przemyśle kosmetycznym. Ma działanie zmiękczające i wygładzające, przyspiesza regenerację skóry, chroni ją przed powstawaniem poparzeń słonecznych. Stosuje się ją w łagodzeniu przebiegu łuszczycy i profilaktyce odleżyn. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne. Roślinę tą można wykorzystać w przypadku takich schorzeń jak: schorzeń kręgosłupa, schorzeń stawów, otarć, złamań, zwichnięć, stłuczeń, stanów zapalnych ścięgien, urazów kolana oraz innych stawów, reumatyzmu, bólów mięśniowych bólów wzrostowych Olej ze słonecznika, otrzymywany jest przez wyciskanie nasion ze słonecznika. Dobrze się wchłania w skórę, nie pozostawia tłustego filmu. Jego ogromną zaletą jest brak właściwości komendogennych (tzw. zapychania), co oznacza, że nie powoduje powstawania zaskórników. To czyni go wartościowym przy pielęgnacji skóry tłustej. Dzięki zawartości witaminy E i karotenów ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Olej lniany, pozyskiwany z nasion. Ponad 50% składników oleju lnianego to należący do NNKT kwas α–linolenowy. Ponadto zawiera fitoestrogeny, witaminę E oraz niewielką ilość śluzów. Aplikowany na skórę w formie preparatu kosmetycznego ma działanie przeciwzapalne, łagodzące i zmiękczające, przyśpiesza regenerację skóry oraz hamuje rozwój bakterii. Olej rycynowy, Uzyskiwany w procesie tłoczenia nasion rącznika pospolitego, składający się w ponad 80% z kwasu rycynolowego. W kosmetyce naturalnej wykazuje wiele dobroczynnych działań na skórę, chętnie wykorzystywanych w wielu zróżnicowanych produktach pielęgnacyjnych. Właściwości oleju rycynowego: działa przeciwzapalnie, antygrzybiczo, antywirusowo i przeciwbakteryjnie, doskonale nawilża skórę i wspomaga jej funkcje ochronne, zmiękcza zarówno skórę, jak i włosy, rzęsy i brwi, wyraźnie poprawiając ich kondycję, pomocny w leczeniu zaburzeń wydzielania sebum, czyli łoju skóry, dodawany jako naturalny składnik nadający połysk w szminkach i pomadkach. Olej rycynowy to jeden z najbardziej popularnych składników kosmetycznych, cieszący się niezwykle dużą popularnością. Jest często stosowany w wielu domowych przepisach na kremy i maseczki do twarzy. Oliwa z oliwek, wyciskana z owoców oliwki europejskiej, stanowi jeden z najstarszych środków kosmetycznych. Oliwa wnika w skórę w nieznacznym stopniu i pozostawia na jej powierzchni tłusty film. Z uwagi na dużą zawartość cennych składników aktywnych takich jak witaminaE, karotenoidy i fosfolipidy, jest chętnie stosowanym surowcem kosmetycznym. Ma właściwości odżywcze, natłuszczające i przeciwzapalne. Koi i łagodzi przesuszoną skórę. Dzięki zawartości karotenoidów i witaminy E chroni przed uszkodzeniami skóry wywołanymi działaniem wolnych rodników. Sprzyja pielęgnacji suchej i dojrzałej skóry. Nie polecana jest do cery tłustej. Witamina E. (tokoferole) to silne przeciwutleniacze, które chronią skórę i cały organizm przed atakiem wolnych rodników. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, uczestniczą w procesach odpornościowych, wytwarzaniu krwinek czerwonych i prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego. Dzięki właściwościom antyutleniającym przyczyniają się do zachowania dobrego stanu skóry i opóźniania jej starzenia. Odpowiadają także za utrzymanie wody w skórze, włosach i paznokciach. Poprawiają ukrwienie i przyśpieszają gojenie ran. Ponadto wspomagają leczenie łojotokowego zapalenia skóry i trądziku. Witamina E jest cennym składnikiem preparatów kosmetycznych przeznaczonych do cery starczej, odwodnionej. Wraz z witaminą A i C jest zaliczana do tzw. witamin młodości.

Dermokonsulatacja banner

Składniki produktu. INCI:

Symphytum Officinalis Leaf & Hellanthus Annuus Seed Oil, Cera Alba, Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Oil, Ricinus Communis Seed Oil, Olea Europaea (Olive) Oil, Tocopherol, Aroma Oil


5.0/5