Balsam do ciała dla kobiet (Solverx)

400 ml
  Balsam do ciała  dla kobiet (Solverx)
0.00 zł 0.00 zł 0.00 zł

Balsam do ciała przeznaczony do skóry wrażliwej dla kobiet
Dzięki zastosowaniu unikalnego kompleksu olejów z wiesiołka, lnianego, słonecznikowego z oliwą z oliwek zapewnia perfekcyjne natłuszczenie skóry.
Produkt zawiera innowacyjny kompleks ekstrktów roślinnych z krwawnika i lukrecji oraz kwasu laktobionowego, który regeneruje, łagodzi podrażnienia, redukuje stany zapalne świąd oraz zapewnia mocne nawilżenie skóry.

Działanie:

  • natłuszczenie (okluzja)
  • nawilżenie
  • regeneracja podrażnień
  • redukcja świądu

Dla kogo dedykowany: skóra sucha, wrażliwa

 


Składniki aktywne: Oliwa z oliwek, wyciskana z owoców oliwki europejskiej, stanowi jeden z najstarszych środków kosmetycznych. Oliwa wnika w skórę w nieznacznym stopniu i pozostawia na jej powierzchni tłusty film. Z uwagi na dużą zawartość cennych składników aktywnych takich jak witaminaE, karotenoidy i fosfolipidy, jest chętnie stosowanym surowcem kosmetycznym. Ma właściwości odżywcze, natłuszczające i przeciwzapalne. Koi i łagodzi przesuszoną skórę. Dzięki zawartości karotenoidów i witaminy E chroni przed uszkodzeniami skóry wywołanymi działaniem wolnych rodników. Sprzyja pielęgnacji suchej i dojrzałej skóry. Nie polecana jest do cery tłustej. Olej ze słonecznika, otrzymywany jest przez wyciskanie nasion ze słonecznika. Dobrze się wchłania w skórę, nie pozostawia tłustego filmu. Jego ogromną zaletą jest brak właściwości komendogennych (tzw. zapychania), co oznacza, że nie powoduje powstawania zaskórników. To czyni go wartościowym przy pielęgnacji skóry tłustej. Dzięki zawartości witaminy E i karotenów ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Olej lniany, pozyskiwany z nasion. Ponad 50% składników oleju lnianego to należący do NNKT kwas α–linolenowy. Ponadto zawiera fitoestrogeny, witaminę E oraz niewielką ilość śluzów. Aplikowany na skórę w formie preparatu kosmetycznego ma działanie przeciwzapalne, łagodzące i zmiękczające, przyśpiesza regenerację skóry oraz hamuje rozwój bakterii. Olej z wiesiołka, jeden z najbardziej cenionych w kosmetologii olejów roślinnych. Cechuje się wysoką zawartością Naturalnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (ok 80% składu). Uzupełnia niedobory kwasu ƴ – linolenowego w skórze. Ma działanie nawilżające i regenerujące. Wspomaga barierę ochronną skóry. Koi i łagodzi podrażnienia oraz stany alergiczne skóry. Jest wykorzystywany w preparatach do leczenia stanów zapalnych i alergicznych, egzemy i łuszczycy, a także w preparatach nawilżających i przeciwstarzeniowych. Wskazany przy pielęgnacji skóry wrażliwej. Krwawnik pospolity, do celów kosmetycznych wykorzystuje się liście i kwiaty, bogate w takie substancje czynne jak: olejek eteryczny (zawierający m.in. azulen, działający przeciwzapalnie) achileinę, garbniki, flawonoidy, witaminy (A, C, E, K), NNKT oraz sole mineralne (miedzi, żelaza, jodu, manganu). Wyciąg z krwawnika ma silne właściwości gojące, przeciwzapalne, ściągające i sebostatyczne. Jest cenionym składnikiem preparatów regulujących wydzielanie łoju, przeznaczonych do cery tłustej, jaki i przetłuszczających się włosów. Działa również obkurczająco na naczynia włosowate, dlatego bywa dodawany do preparatów przeciwdziałających powstawaniu naczynek. Kwas laktobionowy, Pozyskiwany jest w procesie utleniania laktozy. Łagodzi stany zapalne i podrażnienia, chroni naskórek przed utratą wilgoci. Regeneruje, nawilża, wygładza i wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry. Zmniejsza widoczność zmarszczek i rozszerzonych naczynek. Działa przeciwrodnikowo i pozostawia na skórze warstwę, która chroni przed ucieczką wilgoci. Kosmetyki z kwasem laktobionowym doskonale sprawdzą się w pielęgnacji skóry naczyniowej, problematycznej, wrażliwej i suchej. Kwas glicyryzynowy pozyskiwany z korzenia lukrecji,  to substancja aktywna, łagodząca i przeciwzapalna. Jest naturalny, bezpieczny, a jednocześnie bardzo skuteczny. Kwas glicyryzynowy wykazuje wszechstronny wpływ na skórę, dlatego też bardzo często wykorzystywany jest zarówno w kosmetykach, jak i zewnętrznych preparatach wspomagających leczenie różnorodnych dolegliwości skórnych. Jest dobrze tolerowany przez skórę, z łatwością przenika w jej głąb i nie przyczynia się do występowania skutków ubocznych. Do najważniejszych cech zaliczamy właściwości: łagodzące, przeciwalergiczne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, antygrzybicze. Łagodzi stany zapalne skóry, podrażnienia, swędzenie, wspomaga redukowanie obrzęków, leczenie zmian atopowych skóry, egzemy, dermatozy i łuszczycy. Kwas glicyryzynowy wykazuje bardzo silne właściwości wiązania wody w skórze już przy minimalnym stężeniu (0.1%), dlatego też jest skutecznym składnikiem nawilżającym. Co więcej, jego działanie antybakteryjne jest wykorzystywane w preparatach do walki z trądzikiem. Często występuje też w produktach do skóry głowy, gdyż łagodzi podrażnienia, swędzenie i wysuszenie. Pantenol, (witamina B5) - uczestniczy w przemianach energetycznych w organizmie. Wpływa korzystnie na skórę - regeneruje uszkodzenia, nawilża, wzmacnia włosy i wspiera proces ich pigmentacji. Jest ważnym składnikiem biologicznym kosmetyków pielęgnacyjnych zarówno do skóry gładkiej jak i do włosów, paznokci. Stosuje się ją w preparatach nawilżających, łagodzących stany zapalne i podrażnienia skóry. Pantenol korzystnie działa na skórę wspomagając zatrzymanie w niej wody, dlatego tak dobrze spisuje się przy łagodzeniu oparzeń. Witamina E. (tokoferole) to silne przeciwutleniacze, które chronią skórę i cały organizm przed atakiem wolnych rodników. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, uczestniczą w procesach odpornościowych, wytwarzaniu krwinek czerwonych i prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego. Dzięki właściwościom antyutleniającym przyczyniają się do zachowania dobrego stanu skóry i opóźniania jej starzenia. Odpowiadają także za utrzymanie wody w skórze, włosach i paznokciach. Poprawiają ukrwienie i przyśpieszają gojenie ran. Ponadto wspomagają leczenie łojotokowego zapalenia skóry i trądziku. Witamina E jest cennym składnikiem preparatów kosmetycznych przeznaczonych do cery starczej, odwodnionej. Wraz z witaminą A i C jest zaliczana do tzw. witamin młodości.

Dermokonsulatacja banner

Składniki produktu. INCI:

Aqua (Water), Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Glycerin, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate Citrate, Caprylic/Capric Triglyceride, Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Oil, Oenothera Biennis (Evening Primrose) Seed Oil, Pentylene Glycol, Achillea Millefolium Extract, Allantoin, Arginine, Lactobionic Acid, Glycyrrhiza Glabra Root Extract, Hydroxyacetophenone, Panthenol, Tocopheryl Acetate, Parfum (Fragrance).


5.0/5