Składnik kosmetyków: Glinka montmorylonitowa

Wykazuje silne właściwości matujące i pochłaniające wilgoć, tłuszcz, pot i sebum, dlatego stosowana jest w produktach oczyszczających, ściągających pory skóry, maseczkach, zwłaszcza do skóry tłustej, w szamponach do tłustej skóry głowy, preparatach przeciw poceniu, pudrach do makijażu. W peelingach może służyć za składnik delikatnie ścierając martwy naskórek i polerujący. Wygładza, rozjaśnia, ujędrnia i mineralizuje skórę, odtruwa, ma działanie antyseptyczne, przyspiesza gojenie wyprysków skórnych. Jest także zagęstnikiem i nadaje kosmetykom puszystą konsystencję, zwiększa ich objętość, zmniejsza i reguluje lepkość oraz zmętnia klarowne konsystencję, aby obniżyć przepuszczalność światła i zabezpieczyć wrażliwe składniki produktu przed utlenianiem. Utrwala emulsje i stabilizuje pienienie.

Cena: rosnąco / malejąco