w składzie oleju znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe takie jak: oleinowy, stearynowy oraz palmitynowy. Najwięcej jest jednak kwasu linolowego. Działa na naskórek zmiękczająco, wspomaga jego jędrność i przeciwdziała utracie wody. Oprócz tego pozostawia warstwę ochronną na powierzchni skóry i pozwala zachować jej elastyczność. Kolejne cenne składniki oleju szafranowego to naturalna witamina E, czyli alfa-tokoferol. Zmniejsza działanie wolnych rodników, które uszkadzają skórę oraz przyspieszają jej starzenie się. Zapobiega też wysuszaniu naskórka i powstawaniu tzw. plam starczych. Olej krokoszowy zawiera antyoksydanty zwalczające (podobnie jak witamina E) skutki promieniowania ultrafioletowego. Ono również wpływa na proces starzenia się skóry, m.in. poprzez niszczenie włókien kolagenowych odpowiedzialnych za elastyczność skóry. Z kolei witamina A – kolejna substancja znajdująca się w oleju krokoszowym – ma działanie złuszczające. Dzięki niemu kosmetyki mogą wnikać głębiej i działać odżywczo na skórę. Nic nie blokuje dostępu dobroczynnych składników. Witamina A pobudza też produkcję nowych komórek, a także reguluje wydzielanie sebum odpowiedzialnego za błyszczenie się skóry.