Masło kakaowe zastosowane w produktach kosmetycznych wykazuje działanie natłuszczające oraz ochraniające (emolient). Jest biozgodne ze skórą człowieka, co oznacza, że składniki w nim zawarte są bardzo dobrze tolerowane przez skórę i łatwo wchłaniane, nie powodują alergii kontaktowej. W preparatach kosmetycznych chętnie stosowane jest w połączeniu z lanoliną. Masło kakaowe znosi lepkość lanoliny, natomiast lanolina ułatwia przenikanie tego tłuszczu w głąb skóry. Wysoka zawartość antyoksydantów z rodzaju polifenoli sprawia również, iż masło kakaowe w znacznym stopniu promuje produkcję kolagenu oraz zapobiega jego rozkładowi, co zapewnia wzrost jędrności i elastyczności skóry. Doskonały do masażu, nadaje emulsją twardość, stąd chętnie używany w tzw. masłach do ciała, a jego dodatkowym atutem jest wspaniały zapach czekolady. Masło kakaowe polecane jest zwłaszcza do pielęgnacji skóry suchej i łuszczącej się. Ze względu na własności natłuszczające, jak i ujędrniające polecane jest również do masażu ciała podczas ciąży, w celu zapobiegania rozstępom skórnym.