w swoim składzie ma przede wszystkim dobroczynne tłuszcze kwasów nasyconych (laurynowy, palmitynowy, kaprylowy i stearynowy), są też tłuszcze nienasycone: oleinowy z grupy Omega-9 i linolowy z grupy Omega – 6 . Dzięki swojej strukturze molekularnej (jego cząsteczki są niewielkie) olej kokosowy wchłania się poprzez naskórek. Właściwie każdy jego składnik jest cenny dla skóry. Silne właściwości pielęgnacyjne olej kokosowy zawdzięcza przede wszystkim obecności dużych ilości kwasu laurynowego oraz kwasu kaprylowego – oba te związki mają właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Znajdujący się w nim kwas linolowy jest składnikiem cementu międzykomórkowego, poprawia nawilżenie skóry, przyspiesza jej odnowę komórkową, reguluje czynność gruczołów łojowych. W oleju kokosowym sporo jest także minerałów, witaminy E  oraz innych naturalnych przeciwutleniaczy, co sprawia, że ma on właściwości antyrodnikowe.