Składnik kosmetyków: Olej z owoców rokitnika

Jeden z najbardziej cenionych w kosmetologii olejów roślinnych. Podobnie jak olej z makadamii, choć w mniejszych ilościach, zawiera naturalnie występujący w skórze kwas palimtooleinowy, który łatwo wnika w skórę. Olej z rokitnika pobudza regenerację skóry, normalizuje funkcję naskórka oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Wspomaga leczenie ran i stanów zapalnych skóry, wykazuje działanie lecznicze w przypadku trądziku pospolitego i egzemy. Dzięki zawartości karotenoidów i witaminy E, chroni skórę przed szkodliwymi promieniami UV. Pielęgnuje także zniszczone rozjaśnianiem włosy. Jest stosowany w preparatach przeciwstarzeniowych, nawilżających, promieniochronnych, oddziałujących kojąco na skórę po poparzeniach słonecznych oraz w odżywkach do włosów.