flawonoid pochodzenia roślinnego, pozyskiwany z kwiatów perełkowca japońskiego lub z ziela gryki, w których występuje w dużych ilościach. Po raz pierwszy rutyna została wyizolowana z ziela ruty ogrodowej i stąd pochodzi jej obecna nazwa. Czasami jest nazywana błędnie witaminą P lub B13. Jak większość flawonoidów ma właściwości wzmacniające i uszczelniające naczynia krwionośne. Działają one podobnie jak witamina C, która wzmacnia większe naczynia krwionośne. Natomiast bioflawonoidy uszczelniają wrażliwe ścianki drobniutkich, mikroskopijnych kapilarów zaopatrujących pojedyncze komórki oraz zwalczają atakujące je czynniki chorobotwórcze. Rutyna pozostaje w doskonałej synergii z witaminą C, hamując proces jej utleniania a tym samym przedłużając jej aktywność. Wykazuje też działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe (łagodzi wirusa opryszczki). Jest silnym antyoksydantem, zapobiegając powstawaniu reaktywnych wolnych rodników. Rutyna jest aktywnym inhibitorem enzymu elastazy i kolagenazy, enzymów prowadzących do degradacji kolagenu i elastyny. Ma także właściwości przeciwalergiczne. Blokuje produkcję m.in. bradykininy, która pobudza enzymy wywołujące reakcje alergiczne.