Składnik kosmetyków: Sok z granatu

Wykazuje właściwości przeciwutleniające i wzmacniające ściany komórek. Stosowany jest jako naturalny filtr przeciwsłoneczny w preparatach do opalania i po opalaniu, gdyż chroni przed negatywnymi jego skutkami. Jest składnikiem przeciwdziałającym zmianom kancerogennym skóry. Wysoka zawartość polifenoli sprawia, że produkty bogate w ekstrakt z granatu, chronią przed wolnymi rodnikami, powodującymi przedwczesne starzenie skóry. Ze względu na obecność kwasu pinikowego (omega-5) granat wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe, dlatego stosowany jest w preparatach na obrzęki i skaleczenia, aktywując procesy regeneracji skóry. Zdolność do przeciwdziałania obrzękom została również wykorzystana w preparatach do pielęgnacji skóry wokół oczu. Stosuje się go w produktach przeciwzmarszczkowych, gdyż spłyca już istniejące zmarszczki oraz zwiększa sprężystość skóry, wspomagając produkcję kolagenu. Dodawany do balsamów i mleczek do ciała nawilża, uelastycznia i ujędrnia skórę. W kremach do twarzy odrzwia i rewitalizuje zmęczona skórę, a w maseczkach i lotionach działa ściągająco i zmniejsza pory. Jest częstym składnikiem preparatów w pielęgnacji skóry trądzikowej, przy egzemie, łuszczycy i trądziku różowatym, gdyż wspomaga gojenie się stanów zapalnych. Polecany jest do cery dojrzałej, suchej i podrażnionej poprawiając jej ukrwienie i koloryt.

Cena: rosnąco / malejąco