Składnik kosmetyków: Sól sodowa kwasu piroglutaminowego (Sól PCA)

Substancja nawilżająca skórę i włosy, zapobiegająca elektryzowaniu włosów, a także wysychaniu kosmetyków. Wiąże wodę, jest składnikiem naturalnego czynnika nawilżającego NMF. Sodium PCA wytwarza się w wyniku dehdratacji kwasu glutaminowego (aminokwasu), pozyskanego z owoców, a następnie neutralizacji. Możliwa jest również droga enzymatyczna. Sodium PCA jest uznawany za substancję bezpieczną.

Cena: rosnąco / malejąco