Składnik kosmetyków: Szarłat Amarant

pochodzi z rodziny szarłatowate. Ponieważ jego nasiona są bardzo małe i zawierają bardzo mało oleju,  konieczne są bardzo duże ilości do produkcji oleju szarłatu. Ten olej ma  wysoką zawartość skwalenu i nadaje się optymalnie do pielęgnacji  suchej, podrażnionej i wyprowadzonej z równowagi , skóry. On zawiera własne lipidy skóry  w bardzo zrównoważonym stosunku i wspiera regeneracją skóry  oraz jej własny płaszcz lipidowy. Ponadto olej szarłatu  pochłania promieniowanie UV i tym samym redukuje wywołanym przez światło - stres. Wysoka zawartość  tokoferol  daje wspaniałe działanie przeciwutleniaczowe . Ponadto wykazano jego działanie hamujące zapalenia w łuszczycy pospolitej. Przez podobieństwo do własnych lipidów skóry  wchłania szarłat bardzo  dobrze i pomaga utrzymać wilgoć w skórze  oraz ma działanie nawilżające.

Właściwości kosmetyczne:

  •     szybko wchłanialny
  •     utrzymuje wilgoć & nawilża, idealny dla suchej i podrażnionej skóry
  •     lekkie działanie przeciwzapalne , lecznicze w łuszczycy pospolitej
  •     wzmacnia płaszcz naturalnych lipidów skóry
  •     pochłania promieniowanie UV i redukuje wywołany przez światło, stres
  •     przyspiesza regenerację skóry