Składnik kosmetyków: Tlenek cynku

Jest fizycznym filtrem przeciwsłonecznym, chroni powierzchnię na zasadzie ekranu (lustra), który odbija promieniowanie UVA i UVB w szerokim spektrum. Składnik do stosowania w kosmetykach przeciwsłonecznych. Zapobiega negatywnemu działaniu promieni słonecznych, przyspieszających starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresem oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. Zabezpiecza także częściowo kosmetyki przed utlenianiem się ich składników wrażliwych na światło. Jest również szeroko wykorzystywanym barwnikiem, w kosmetykach kolorowych pobiela i rozjaśnia. Oprócz tego ma działanie gojące i przeciwzapalne. Dobry składnik pudrów do cery tłustej i trądzikowej, ponieważ pochłania sebum i podsusza wypryski. Zawierają go także maści, zasypki i tzw. płynne talki do leczenia wykwitów wirusowych, np. zajadów, opryszczki i ospy, owrzodzeń, wyprysków. Zapobiega odparzeniom i podrażnieniom także dziecięcej skóry. W stężeniu do 15% w kosmetykach nie powinien bielić skóry.

Cena: rosnąco / malejąco