Składnik kosmetyków: Wosk karnauba

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Preparat natłuszczający skórę. Wytwarza na jej powierzchni warstwę umożliwiającą zatrzymanie nawilżenia. Po wchłonięciu do głębi skóry zatrzymują wodę poprzez blokowanie kanałów, którymi jest ona normalnie wydzielana na zewnątrz. Składnik konsystencjotwórczy, wpływa na wzrost lepkości preparatu kosmetycznego. Stosowany jako baza do sztyftów np. pomadek. Lepiszcze, wiąże składniki w kosmetykach kolorowych tj. pudrach, cieniach, różach.

Cena: rosnąco / malejąco