Hydrolat z pszenicy samopszy (LA-LE)

100 ml
 Hydrolat z pszenicy samopszy (LA-LE)
0.00 zł 0.00 zł 0.00 zł

Hydrolat z jednego z najstarszych gatunków pszenicy, który charakteryzuje się tym że jest dużo bogatszy w związki odżywcze, oraz lepiej tolerowana przez osoby uczulone na gluten, w porównaniu do gatunku pszenicy zwyczajnej.

To jednak nie koniec bogactwa składników zawartych w samopszy. Nas kosmetologów interesuje najbardziej jeden, mianowicie unikalny peptyd o silnych własnościach antyoksydacyjnych i rewitalizujących skórę. Peptyd ten naśladuje działanie glutationu, enzymu, występującego naturalnie w naszych organizmach, który zwalcza wolne rodniki oraz sprzyja eliminacji toksyn. Badania przeprowadzone w 2010 roku wykazały że ekstrakt z pszenicy samopszy stosowany zewnętrznie, stymuluje produkcję kolagenu i poprawia jędrność skóry.


Dla kogo dedykowany: skóra po 35 roku życia


Składnik aktywny: Pszenica samopsza . Pszenica samopsza (Einkorn) to najstarszy gatunek pszenicy uprawiany już w erze paleolitycznej (10.5 tysięcy lat temu). Zgodnie z danymi naukowymi, pszenica samopsza jest, w porównaniu z popularną pszenicą zwyczajną, dużo bardziej bogatsza w związki odżywcze oraz lepiej tolerowana przez osoby uczulone na gluten.Ekstrakt z pszenicy samopszy zwrócił uwagę kosmetologów ze względu na wysoką tolerancję nawet przez osoby uczulone na gluten oraz bogactwo związków aktywnych i cenne właściwości.Pszenica samopsza zawiera unikalny peptyd o silnych własnościach antyoksydacyjnych i rewitalizujących skórę. Peptyd ten naśladuje działanie glutationu, enzymu, występującego naturalnie w naszych organizmach, który zwalcza wolne rodniki oraz sprzyja eliminacji toksyn. Dodatkowo peptyd obecny w pszenicy samopszy hamuje postępujący z wiekiem proces glikacji, który powoduje niszczenie białek podporowych skóry i przedwczesne starzenie, objawiające się utratą elastyczności oraz zmniejszeniem zdolności regeneracyjnych skóry.Pszenica samopsza jest również bogata w karotenoidy i witaminę A. W porównaniu z pszenicą zwyczajną, pszenica samopsza zawiera 35 razy więcej witaminy A oraz 4 razy więcej beta-karotenu i luteiny, substancji o zdolnościach przeciwrodnikowych, które chronią przed działaniem promieniowania UV i zniszczeniami posłonecznymi. Luteina to karotenoid, który chroni skórę również przed światłem niebieskim emitowanym w dużej ilości przez świetlówki.Zgodnie z badaniem z 2010 r. (J. of Cosmet. Dermat., Czerwiec 2010) ekstrakt z pszenicy samopszy stosowany zewnętrznie, stymuluje produkcję kolagenu i poprawia jędrność skóry.Dodatkowo pszenica samopsza jest bogata w związki odżywcze - białka, lipidy, witaminy z grupy B i minerały (żelazo, fosfor, potas, cynk, mangan), które regenerują i nawilżają skórę suchą i odwodnioną.Zastosowanie produktu: - Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5-100% - Jako faza wodna w recepturach kosmetycznych. - Jako codzienny tonik do twarzy, stosowany po umyciu rano lub/i wieczorem (zwilżonym płatkiem kosmetycznym przecierać twarz, włącznie z okolicami oczu oraz szyję i dekolt). - Jako antyoksydacyjny tonik, wzmacniający ochronę przeciwsłoneczną, stosowany na dzień pod kremy lub makijaż. - Do rozrabiania peelingów lub maseczek w proszku - zwłaszcza w przypadku skóry suchej i zniszczonej. - Do rozcieńczania szamponów do włosów w stosunku 1:1, aby złagodzić ich działanie i jednocześnie wygładzić włosy i odżywić skórę głowy (do plastikowego kubeczka nalewamy odrobinę szamponu i dolewamy drugie tyle hydrolatu, mieszamy i stosujemy bezpośrednio na włosy). - Jako lekko nawilżająca mgiełka do włosów. - Odrobinę hydrolatu można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, w przypadku tłustej skóry zmniejsza to możliwość "zatykania" porów, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu, a jednocześnie dodaje walorów pielęgnacyjnych (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać kilka kropli hydrolatu, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

Dermokonsulatacja banner

Składniki produktu. INCI:

Triticum Monococcum (Einkorn) Plant Water


5.0/5