Bio Alga Intensywne serum odmładzające (Ava)

30 ml
 Bio Alga Intensywne serum odmładzające (Ava)
0.00 zł 0.00 zł 0.00 zł

Silnie skoncentrowane o lekkiej konsystencji serum z algami morskimi. Naturalne antyoksydanty i algi działają na trzech poziomach: chronią komórki skóry przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, działają antyoksydacyjne i przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Dodatkowo przywracają skórze odpowiedni poziom nawilżenia, przyspieszą jej regenerację. Skóra staje się odmłodzona: wygładzona i rozświetlona.

Dla kogo: cera dojrzała, sucha, pozbawiona blasku.


Składniki aktywne: Gliceryna, należy do alkoholi trójwodorotlenowych, jeden z najdłużej stosowanych w kosmetyce składnik o działaniu nawilżającym. Wnika do powierzchniowych warstw naskórka i zatrzymuje w nich wodę. Dzięki zdolności rozluźniania połączeń między komórkami warstwy rogowej wspomagazłuszczanie naskórka i w efekcie przyczynia się do wygładzenia jego powierzchni. Tym samym sprzyja również wnikaniu w skórę innych składników aktywnych preparatów kosmetycznych. Olej z nasion bawełny, zawiera bardzo dużo NNKT, co sprawia, że chroni skórę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych i przyspiesza jej regenerację. To również antidotum na różnego rodzaju spierzchnięcia i zrogowacenia. Jest jednym z najlepszych środków do pielęgnacji skóry wrażliwej i alergicznej. Poza tym olej bawełniany doskonale odżywia i nawilża naskórek. Olej z soi, jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT (omega-6, omega-9), dodatkowo zawiera witaminy, fitosterole, fosfolipidy. Intensywnie odżywia, nawilża i delikatnie natłuszcza skórę. Zawarta w oleju witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni skórę przed wolnymi rodnikami, a tym samym opóźnia procesy starzenia się. Odbudowuje naturalną barierę ochronną naskórka. Sprawia, że skóra staje się aksamitnie gładka i miękka w dotyku. Oliwa z oliwek, wyciskana z owoców oliwki europejskiej, stanowi jeden z najstarszych środków kosmetycznych. Oliwa wnika w skórę w nieznacznym stopniu i pozostawia na jej powierzchni tłusty film. Z uwagi na dużą zawartość cennych składników aktywnych takich jak witaminaE, karotenoidy i fosfolipidy, jest chętnie stosowanym surowcem kosmetycznym. Ma właściwości odżywcze, natłuszczające i przeciwzapalne. Koi i łagodzi przesuszoną skórę. Dzięki zawartości karotenoidów i witaminy E chroni przed uszkodzeniami skóry wywołanymi działaniem wolnych rodników. Sprzyja pielęgnacji suchej i dojrzałej skóry. Nie polecana jest do cery tłustej. Aloes, surowcem kosmetycznym są liście aloesu, wypełnione bogatym w składniki aktywne żelem. W skład żelu wchodzą przede wszystkim śluzy mukopolisacharydy, związki mineralne (wapń, magnez, miedź, cynk, żelazo) NNKT, aminokwasy, witaminy z grupy B, witaminy A i C, kwas foliowy oraz saponiny. Żel aloesowy wykazuje wyjątkowe właściwości gojące. Leczy owrzodzenia, poparzenia, pęknięcia skóry spowodowane nadmiernym przesuszeniem oraz stany zapalne. Dzięki zawartości enzymów oraz kwasu salicylowego lekko złuszcza warstwę rogową, dzięki czemu przyczynia się do wygładzenia skóry. Ma także właściwości bakteriobójcze oraz silnie nawilżające. Zawiera naturalny filtr przeciwsłoneczny, chroni przed działaniem wolnych rodników. Jest doskonały do pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej i łojotokowej oraz trądzikowej. Z uwagi na właściwości kojące i nawilżające nadaje się również do stosowania po depilacji. Olej kokosowy, w swoim składzie ma przede wszystkim dobroczynne tłuszcze kwasów nasyconych (laurynowy, palmitynowy, kaprylowy i stearynowy), są też tłuszcze nienasycone: oleinowy z grupy Omega-9 i  linolowy z grupy  Omega – 6 . Dzięki swojej strukturze molekularnej (jego cząsteczki są niewielkie) olej kokosowy wchłania się poprzez naskórek. Właściwie każdy jego składnik jest cenny dla skóry. Silne właściwości pielęgnacyjne olej kokosowy zawdzięcza przede wszystkim obecności dużych ilości kwasu laurynowego oraz kwasu kaprylowego – oba te związki mają właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Znajdujący się w nim kwas linolowy jest składnikiem cementu międzykomórkowego, poprawia nawilżenie skóry, przyspiesza jej odnowę komórkową, reguluje czynność gruczołów łojowych. W oleju kokosowym sporo jest także minerałów,  witaminy E  oraz innych naturalnych przeciwutleniaczy, co sprawia, że ma on właściwości antyrodnikowe. Zielony kawior, roślinne perły Caulerpa lentillifera, zwane zielonym kawiorem, głęboko i długotrwale nawilżają skórę, pozostawiając ją elastyczną i gładką. Zwane również algami długowieczności, są najbogatszym naturalnym źródłem protein, witamin i mikroelementów. Wyciąg z ogórka, zawiera cukry, kwasy organiczne, enzymy, witaminy (A, B1, B2, PP, C) oraz sole mineralne. Działa oczyszczająco, lekko ściągająco i nawilżająco, odżywia skórę, a dzięki zawartości enzymów rozjaśnia przebarwienia. Polecany do skóry tłustej i trądzikowej. Wąkrotka azjatycka, wyciąg z tej rośliny działa na skórę modyfikując jej strukturę na wielu poziomach. Pobudza fibroblasty w skórze właściwej do produkcji kolagenu i elastyny. Stymuluje także syntezę kwasu hialuronowego przyczyniając się do wzrostu zawartości wody w skórze, a tym samym jej nawilżenia. Działa również antyoksydacyjnie i przyspiesza angiogenezę, czyli rozwój nowych naczyń krwionośnych. Wszystkie te właściwości powodują spłycenie zmarszczek, przyspieszenie gojenia się ran oraz wygładzenie blizn i szybsze ich przejście z fazy zapalnej do fazy zanikowej (jak np. w przypadku rozstępów). Może być również stosowana w kosmetykach antycellulitowych, ponieważ pobudza krążenie, działa przeciwobrzękowo i wzmacnia naczynia krwionośne skóry. Jest odpowiednia także dla cery naczynkowej, w profilaktyce obrzęków i cieni pod oczami. Stymulując mikrokrążenie przyspiesza porost włosów i je wzmacnia. Stosowanie wyciągu z wąkroty u osób z trądzikiem daje pozytywne rezultaty dzięki właściwościom antybakteryjnym i silnie przeciwzapalnym. Laminaria, algi brązowe, mają działanie nawilżające, antyoksydacyjne, zawierają witaminy oraz minerały. Skwalan. jest zaliczany do lekkich olejków, które szybko wnikają w skórę, bez pozostawiania poczucia tłustości, spotykanej przy niektórych olejach roślinnych. Jako składnik spoiwa międzykomórkowego, wpływa na utrzymanie odpowiedniej, ciekłej struktury wodno-lipidowej, która zapewnia prawidłowe nawodnienie skóry. Jako jeden z ważnych elementów serum zapewnia miękkość, elastyczność oraz chroni przed parowaniem wody z wnętrza skóry, dodatkowo wykazuje działanie ochronne przed inwazją bakterii i grzybów oraz przed działaniem promieniowania UV i innymi czynnikami środowiska. Skwalan to również antyoksydant, chroniący lipidowe struktury skóry przed utlenianiem i wolnymi rodnikami. Działa nawilżająco, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, lekko natłuszcza.  Posiada również właściwości gojące drobne uszkodzenia skóry i stany zapalne. Ważną funkcją skwalanu jest zwiększanie transportu składników aktywnych w głąb skóry. Skwalan jako drobna cząsteczka dobrze penetruje do głębszych warstw skóry i stanowi bardzo dobry nośnik dla składników biologicznie aktywnych rozpuszczalnych w tłuszczach.  Jest on opcją dla cer bardzo wrażliwych, które nie tolerują naturalnych olejów roślinnych. Jest zaliczany do składników o niskim stopniu komedogenności (nie zatyka porów).

Dermokonsulatacja banner

Skład produktu. INCI:

Aqua, Glycerin, Gossypium Herbaceum Seed Oil, Cetearyl Olivate, Glycine Soja Oil, Cetearyl Alcohol, Sorbitan Olivate, Olea Europaea Fruit Oil, Hydrogenated Vegetable Oil, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Zea Mays Starch, Cocos Nucifera Oil, Hydrogenated Ethylhexyl Olivate, Caulerpa Lentillifera Extract, Hydrogenated Olive Oil Unsaponifiables, Cucumis Sativus Fruit Extract, Centella Asiatica Extract, Beta-Sitosterol, Juglans Regia Leaf Extract, Pyrus Germanica Extract, Laminaria Hyperborea Extract, Squalene, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Sodium Phytate, Butylene Glycol, Tocopherol, Citric Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Sorbic Acid, Parfum

 


5.0/5