Pure & Free Mleczko do demakijażu (AVA)

250 ml
 Pure & Free Mleczko do demakijażu (AVA)
0.00 zł 0.00 zł 0.00 zł

Skuteczne mleczko szybko usuwa makijaż, idealnie oczyszcza  twarz i szyję oraz pomaga zachować równowagę filmu hydrolipidowego. Naturalny sok z liści Aloe vera, bogaty w substancje biologicznie czynne, nawilża skórę i poprawia jej ogólny wygląd. Wygładza i zwiększa zdolności regenerujące. Mleczko pozostawia skórę odświeżoną i gotową do dalszych etapów pielęgnacji.

Dla kogo dedykowany: każdy rodzaj cery


Składniki aktywne: Parafina, To mieszanina prostych, długołańcuchowych węglowodorów, otrzymywanych w procesie destylacji ropy naftowej (po oczyszczeniu i przetworzeniu). Już samo to stwierdzenie może kogoś zniechęcić do jej stosowania,ale! może i pochodzi z ropy, ale jest to produkt tak bardzo oczyszczony i przetworzony więc nie ma się czego bać, tak przynajmniej twierdzą jej zwolennicy. Parafina nie jest wchłaniania przez skórę, jest dla skóry obojętna czyli nie jest też alergenem. Tworzy na skórze tak zwany plaster czyli warstwę okluzyjną co zabezpiecza skórę przed utratą wody.Ale! W wyniku jej stosowania zachodzi wiele nieko­rzystnych procesów w skórze, wynikających z intensywnego rozwoju bakterii beztleno­wych. Aby nasza skóra dobrze spełniała swoje funkcje potrzebuje tlenu, a co za tym idzie prawidłowego ukrwienia i dostarczenia składników odżywczych. Dlatego ja unikam tego składnika w kremach, balsamach ale jeżeli chodzi o dłonie nie mam tutaj oporów, przed użyciem kremu z tym składnikiem. Dlaczego? bo parafina zmiękcza, pośrednio nawilża, jest też barierą dla bakterii. Pozbywamy się się jej z powierzchni skóry przez mycie rąk wodą z mydłem….   Aloes, surowcem kosmetycznym są liście aloesu, wypełnione bogatym w składniki aktywne żelem. W skład żelu wchodzą przede wszystkim śluzy mukopolisacharydy, związki mineralne (wapń, magnez, miedź, cynk, żelazo) NNKT, aminokwasy, witaminy z grupy B, witaminy A i C, kwas foliowy oraz saponiny. Żel aloesowy wykazuje wyjątkowe właściwości gojące. Leczy owrzodzenia, poparzenia, pęknięcia skóry spowodowane nadmiernym przesuszeniem oraz stany zapalne. Dzięki zawartości enzymów oraz kwasu salicylowego lekko złuszcza warstwę rogową, dzięki czemu przyczynia się do wygładzenia skóry. Ma także właściwości bakteriobójcze oraz silnie nawilżające. Zawiera naturalny filtr przeciwsłoneczny, chroni przed działaniem wolnych rodników. Jest doskonały do pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej i łojotokowej oraz trądzikowej. Z uwagi na właściwości kojące i nawilżające nadaje się również do stosowania po depilacji. Olej ze słonecznika, otrzymywany jest przez wyciskanie nasion ze słonecznika. Dobrze się wchłania w skórę, nie pozostawia tłustego filmu. Jego ogromną zaletą jest brak właściwości komendogennych (tzw. zapychania), co oznacza, że nie powoduje powstawania zaskórników. To czyni go wartościowym przy pielęgnacji skóry tłustej. Dzięki zawartości witaminy E i karotenów ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Olej kokosowy, w swoim składzie ma przede wszystkim dobroczynne tłuszcze kwasów nasyconych (laurynowy, palmitynowy, kaprylowy i stearynowy), są też tłuszcze nienasycone: oleinowy z grupy Omega-9 i  linolowy z grupy  Omega – 6 . Dzięki swojej strukturze molekularnej (jego cząsteczki są niewielkie) olej kokosowy wchłania się poprzez naskórek. Właściwie każdy jego składnik jest cenny dla skóry. Silne właściwości pielęgnacyjne olej kokosowy zawdzięcza przede wszystkim obecności dużych ilości kwasu laurynowego oraz kwasu kaprylowego – oba te związki mają właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Znajdujący się w nim kwas linolowy jest składnikiem cementu międzykomórkowego, poprawia nawilżenie skóry, przyspiesza jej odnowę komórkową, reguluje czynność gruczołów łojowych. W oleju kokosowym sporo jest także minerałów,  witaminy E  oraz innych naturalnych przeciwutleniaczy, co sprawia, że ma on właściwości antyrodnikowe. Wosk pszczeli. składa się z mieszaniny kwasów organicznych, estrów, hydroksykwasów, jedno- i dwu-hydroksylowych alkoholi oraz węglowodorów. Substancje pochodne kwasu propionowego, masłowego i walerianowego nadają woskowi pszczelemu miły zapach. Do głównych substancji aktywnych w wosku należą: kwas palmitynowy, kwas 10-hydroksy-2-decenowy, oraz skwalen. Dzięki zawartości wyżej wymienionych alkoholi i kwasów tłuszczowych wosk pszczeli działa natłuszczająco na skórę i chroni ją przed utratą wody. Kwas palmitynowy wytwarza na skórze warstwę okluzyjną, dzięki czemu zapobiega przesuszeniu i zniszczeniu naskórka – sprawia, że skóra jest miękka i gładka, a aplikowany na włosy nadaje im lśniący wygląd. Skwalen i kwas 10-hydriksy-2-decenowy działają antybiotycznie. Wosk zawiera też karotenoidy, które mają właściwości przeciwutleniające, dlatego działają na skórę w szerokim zakresie – usuwając nie tylko objawy, ale i przyczyny niektórych chorób skóry. Wosk stosuje się w wielu preparatach kosmetycznych, takich jak: kremy, maści, plastry dermatologiczne, pomadki, woski do depilacji, mleczka kosmetyczne, sztyfty. W farmacji znalazł zastosowanie do produkcji maści, czopków i plastrów. W dermatologii wosk pszczeli odgrywa niebagatelną rolę w leczeniu trądziku, łuszczycy, pieluszkowego zapalenia skóry, łupieżu pstrego, ropni i czyraków oraz oparzeń słonecznych.

Dermokonsulatacja banner

Składniki produktu. INCI:

Aqua, Paraffinum Liquidum, Propylene Glycol, Isopropyl Myristate, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Ceteareth-25, Helianthus Annuus Seed Oil, Glyceryl Stearate, Dimethicone, Cocos Nucifera Oil, Beeswax, Ceteareth-6, Stearyl Alkohol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Triethanolamine, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Disodium EDTA, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Parfum.


5.0/5